Метаболитен синдром – кой е застрашен и как да намалим риска?

Метаболитен синдром – кой е застрашен и как да намалим риска?

Метаболитен синдром - кой е застрашен и как да намалим риска от него?

Какво представлява метаболитният синдром и как се поставя диагнозата?

Ако Вие или Ваш близък имате наднормено тегло или страдате от затлъстяване, следващите редове ще Ви бъдат от полза. Много често нарушенията на теглото се съпътстват от метаболитни нарушения – нарушена обмяна на въглехидратите, нарушена липидна обмяна, артериална хипертония. Те пък от своя страна водят до повишен риск от захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и смърт. Вече има и доста данни и че Covid-19 протича по-тежко и усложнено при болните със затлъстяване и метаболитни нарушения.
Ако се диагностицират и вземат мерки навреме, може значително да се избегнат усложненията и неблагоприятните последици

Какво всъщност е метаболитният синдром?

какви са последиците пт затлъстяването

Метаболитният синдром се определя като една от „модерните“ болести на нашето съвремие. Лекарите се сблъскват с него още от 20-ти век, но честотата му нараства с тревожни размери през последните години.

Метаболитният синдром не е едно конкретно заболяване, а комбинация от различни нарушения. Той е комплекс от взаимно свързани рискови фактори за развитието на захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Страдате ли от метаболитен синдром?         

Преди да започнете да се притеснявате за отговора на този въпрос е добре да знаете, че рисковата група за възникване на заболяването са предимно хората с наднормено тегло и затлъстяване. Не са изключени обаче и случаите на пациенти с нормално телесно тегло според индекса на телесната им маса (ИТМ), които също развиват метаболитен синдром. При тях проблемът идва от разпределението на мазнините около вътрешните органи или т.нар. висцеларен тип затлъстяване, в съчетание с метаболитни нарушения, за които дори не предполагат. Тук на помощ идват профилактичните прегледи, при които това може да се установи.

А ето и какви са рисковите фактори, които могат да доведат до метаболитен синдром:

 • Затлъстяване (особено в областта на корема) и наднормено тегло
 • Диабет (в случаите на фамилна обремененост с диабет тип 2 или гестационен диабет)
 • Сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб
 • Заседнал начин на живот
 • Тютюнопушене
 • Консумацията на твърде много въглехидрати
 • Възрастта

Затова препоръчвам: Ако имате някои от изброените рискови фактори, обърнете се към личния си лекар или ендокринолог.

Всички те увеличават риска да развиете заболяването и могат да доведат до различни нарушения:

 • На кръвната захар (дисгликемия),
 • Нарушения в нивата на холестерола и триглицеридите (дислипидемия),
 • Високо кръвно налягане (артериална хипертония)
 • Инсулинова резистентност
 • Разпределение на телесните мазнини предимно в коремната област (висцерален тип затлъстяване).

Знайте: Ако в клиничната ви картина присъстват някои от тези нарушения, не е задължително да имате метаболитен синдром, но колкото повече от тях са налични, толкова по-голям е рискът заболяването да се появи.

затлъстяване в коремната област

Висцерален тип затлъстяване

Един пример:

Вие сте мъж на 42 години. От няколко дни сте със силно главоболие и сте подложен на голямо напрежение. Близките са измерили кръвното Ви налягане и то е било 160/100mmHg. Дългогодишен пушач сте, нямате проблеми с теглото, но през последните няколко години сте обездвижен. Забелязвате също, че трупате мазнини основно в областта на корема.
В този случай бих Ви препоръчала да се консултирате със специалист ендокринолог и да се изследват и оценят метаболитните показатели.

Как се поставя диагнозата „метаболитен синдром“?

През 2010 год. работна група към Българския институт “Метаболитен синдром” (БИМС) предлага следните критерии за диагностика:

 1. Повишена обиколка на талията ≥ 94 см. при мъжете и ≥ 80 cм. при жените.
 2. Повишени нива на триглицеридите ≥ 1.7 mmol/l или прием на медикаменти за повишени триглицериди.
 3. Намалени нива на HDL-холестерола – по-малко от 1.0 mmol/l за мъже и по-малко от 1.3 mmol/l за жени или прием на медикаменти.
 4. Повишено артериално налягане систолно ≥ 130 mmHg и/или диастолно ≥ 85 mmHg, или прием медикаменти за хипертония.
 5. Повишена плазмена глюкоза на гладно ≥ 5.6 mmol/l или прием на медикаменти за висока кръвна захар.

*За да се постави диагноза „метаболитен синдром“ трябва да са налице поне 3 от тези критерии.

Какво е лечението и как да намалим риска за поява на метаболитен синдром?

С коренна промяна в начина на живот. Нейна е основната роля както за лечението на това състояние, така и за превенцията му. Тази промяна трябва да започне от хранителните навици като се спазва подходящ режим, да премине през увеличаване на физическата активност и пълноценния сън и да достигне до намаляването на стреса.

Ето някои съвети:

"Храни се добре, чувствай се добре"

Изберете подходяща диета, която е богата на зеленчуци и плодове, ограничете високопреработените храни – те са богати на калории и бедни на хранителни вещества. Приемайте достатъчно количество протеини от разнообразни източници. Пийте достатъчно вода и дъвчете добре храната си.

Спортувайте. Редовната физическа активност ще Ви помогне да се чувствате по-добре, да намалите тревожността и да подобрите съня си.

Комбинацията от физическа активност и намаляване на калориите, разбира се, ще доведе до редукция на теглото.

Спете достатъчно. Липсата на сън е свързана с депресия, както и различни хронични заболявания.

Ограничете стреса. А това ще стане лесно, ако започнете да изпълнявате съветите по-горе. Стресът може да е основната причина за промените в съня или режима на хранене, за повишената употреба на алкохол и цигари, както и за влошаването на хроничните заболявания. Намерете начин да се справите с него – пробвайте различни упражнения, техники на дишане, медитация или психотерапия, а защо не и ново хоби. Открийте нещото, което ви зарежда положително, комбинирайте го с пълноценно хранене и резултатите постепенно ще дойдат.

Медикаменти. Има много лекарствени средства, които действат на различните компоненти от метаболитния синдром. Те могат да повлияят на нивото на кръвната захар, на инсулиновата резистентност, на затлъстяването и артериалната хипертония, на нивата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Да, медикаментозната терапия ще помогне за предотвратяването на усложненията в дългосрочен план, но сама по себе си не е решение на проблема. Приемът на лекарства и би имал ограничен ефект, ако не направите цялостна промяна в начина си на живот.

Да направите подобна трансформация на навиците си сигурно изглежда трудно или дори невъзможно, но не губете кураж! Всяко малко постижение в тази посока ще даде голямо отражение в начина, по който се чувствате, ще ви зареди с енергия и оптимизъм и ще ви мотивира за големите промени, които ще ви донесат здраве!

Източници:
Христов Вл., Гочева Н., Петкова М., Захариева С., Танкова Цв., Орбецова М., Кътова Цв., Георгиев Б от името на работна група към БИМС. Консенсус на Българския Институт „Метаболитен синдром” за поведение при метаболитен синдром. Наука Ендокринология, 2010:2: 53-70

https://www.news-medical.net/health/History-of-Metabolic-Syndrome.aspx?fbclid=IwAR1nYy13jpmFquVXDKBC3Gl-t5ouNc0Bmr5sBBcgATsauwGSmS5HXlYrQns

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/metabolic-syndrome

https://www.cdc.gov/obesity/data/obesity-and-covid-19.html

Имате нужда от помощ?

Свържете се с мен, ако имате въпроси или желаете да си запазите час за консултация.