Калкулатор Индекс на телесната маса

(ИТМ)

Индекс на телесната маса

Индекс на телесната маса

Изчислете своя индекс на телесната маса (ИТМ) с помощта на калкулатора. Въведете теглото в килограми и ръста си в сантиметри.  Разберете какво е идеалното тегло за Вашия ръст. ИТМ често се среща и като BMI (Body Mass Index).

Индексът на телесната маса е показател, който ще Ви помогне да разберете, дали имате проблем с теглото. Ще Ви е полезен да си поставите реалистични цели, когато определяте дневните си калорийни нужди и желаните килограми.

Или с други думи, ще ви покаже дали трябва да отслабнете, да напълнеете или да поддържате теглото си каквото е.

Нека не забравяме, че слаб не онзчава здрав и че пълен не означава болен.

Какво представлява индексът на телесната маса?

Той представлява стойност, която се получава когато разделим теглото в килограми на височината в метри повдигната на квадрат. Може да се определи с помощта на таблица или с помощта на калкулатор. Телесната маса е общо понятие за целия телесен състав и включва мазнините, мускулите и костите в тялото. Този метод е широко използван, като скрининг за затлъстяване и наднормено тегло и може да се приложи лесно и ефективно, когато става дума за големи групи от хора.

Как да тълкуваме получените стойности?

ИТМ под 18.5kg/m² – поднормено телесно тегло

ИТМ 18.5-24.9kg/m² – нормално телесно тегло

ИТМ 25-29.9kg/m² – наднормено телесно тегло

ИТМ 30-34.9kg/m² – затлъстяване I степен

ИТМ 35-39.9kg/m² – затлъстяване II степен

ИТМ ≥40kg/m² – затлъстяване III степен (високостепенно затлъстяване)

 Какво означават резултатите и какво е тяхното значение за здравето?

В зависимост от получените стойности има няколко категории.

Както поднорменото  телесно тегло, така и наднорменото (особено когато говорим за високостепенно затлъстяване), крият различни рискове за здравето и могат да са причина за здравословни проблеми.

Колкото повече се увеличава ИТМ, толкова повече нараства и рискът от захарен диабет, някои видове рак, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Кога може да има подвеждащи стойности и при кои групи от хора не е подходящ да се използва?

Един от основните недостатъци на индекса на телесната маса е, че стойностите, които се получават са независими от възрастта (18-65 години) и пола. Те се основат само на връзката между ИТМ със заболеваемостта и смъртността и това е доказано с мащабни проучвания.

Освен това индексът не отчита индивидуалните особености при всеки човек, както и разпределението на телесните мазнини.

Ако атлети и спортисти с голяма мускулна маса използват калкулатора, те ще имат по-висок ИТМ. Това не означава, че имат по-висок риск за здравето. Но това не важи за хората с висок процент телесни мазнини и то разпределени в коремната област.

Този калкулатор не е подходящ да бъде използван от децата до 18 годишна възраст, които все още не са завършили растежа си или пък при възрастни хора над 65 годишна възраст, при които има загуба на мускулна маса с възрастта.

Не се препоръчва да се използва от жените по време на бременност и кърмене, заради промяната в структурата на женското тяло и различния му телесен състав.

Научете още ТУК за проблемите със затлъстяването и наднорменото тегло.

Ако имате нужда от конуслтация, изпратете запитване и ще Ви отговоря при първа възможност.