Захарен диабет

Захарен диабет
Захарен диабет

Захарен диабет

Имате нужда от консултация с лекар, който да отдели нужното внимание за проблема Ви? Искате да знаете какви са последните препоръки за заболяването Ви? Нуждаете се от второ мнение?

Може да се срещнем по два начина на живо в кабинета или онлайн чрез видео разговор. Ако предпочитате комуникация по имейл, ще се съобразя с това, но има случаи, когато е неприложима.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАХАРНИЯТ ДИАБЕТ?

Според Международната диабетна федерация, диабетът е хронично заболяване. Получава се когато панкреасът вече не е в състояние да произвежда инсулин или когато тялото не може да използва добре инсулина, който произвежда.

Инсулинът е хормон произведен от панкреаса, който действа като ключ за кръвната захар. Той позволява на глюкозата от храната да преминава от кръвния поток в клетките на тялото, за да произвежда енергия. Всички въглехидрати се разграждат до глюкоза в кръвта. Инсулинът помага на глюкозата да попадне в клетките.

Неспособността на тялото да произвежда инсулин или да го използва ефективно води до повишени нива на глюкоза в кръвта (хипергликемия).

В дългосрочен план високите нива на глюкоза се свързват с увреждане и недостатъчност на различни органи и тъкани.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ТИПОВЕ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ?

Има три основни типа диабет – тип 1, тип 2 и гестационен диабет.

Диабет тип 1 може да се развие на всяка възраст, но се среща най-често при деца и юноши. При диабет тип 1 тялото произвежда много малко или никакъв инсулин. Това означава, че се нуждае от ежедневни инсулинови инжекции, за да поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

Диабет тип 2 е по-често срещан при възрастни и представлява около 90% от всички случаи на диабет. При диабет тип 2 тялото не използва добре инсулина, който произвежда.

Крайъгълният камък при лечението на диабет тип 2 е здравословният начин на живот, включително повишена физическа активност и здравословна диета. Въпреки това с течение на времето повечето хора с диабет тип 2 ще имат нужда от медикаменти и/или инсулин, за да поддържат нивата на кръвната си глюкоза под контрол.

Гестационният диабет (GDM) е вид диабет, който се изразява с висока кръвна глюкоза, диагностицирана за първи път по време на бременността и е свързан с усложнения както за майката, така и за детето.

GDM обикновено изчезва след бременността, но засегнатите жени и техните деца са изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.

КАКВО Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАХАРНИЯ ДИАБЕТ?

Независимо от типа на диабета, водещ е начинът на живот на пациента, който включва хранителен и двигателен режим. От съществено значение за добрия контрол на диабета е обучението на пациентите.

Мога да Ви помогна, ако имате съмнения, ако страдате от диабет, ако сте открили диабета по време на бременността или сте доказали диабета, но можете да имате добър контрол или се нуждаете от второто мнение.