Наднормено тегло

Наднормено тегло
Наднормено тегло

Наднормено тегло и затлъстяване

КОНСУЛТАЦИЯ ЗА НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Имате нужда от консултация с лекар, който да отдели нужното внимание за проблема Ви? Искате да знаете какви са последните препоръки за заболяването Ви? Нуждаете се от второ мнение?

Може да се срещнем по два начина – на живо в кабинета или онлайн чрез видео разговор. Ако предпочитате комуникация по имейл, ще се съобразя с това, но има случаи, когато е неприложима.

КОГА ГОВОРИМ ЗА НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ?

Когато теглото е по-високо от това, което се счита за здравословно тегло за дадена височина, се касае за наднормено тегло или затлъстяване. Има различни степени.

За тази цел се изчислява Индексът на телесна маса (ИТМ). Този индекс се използва като инструмент за скрининг на наднормено тегло или затлъстяване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА МАСА ПРИ ВЪЗРАСТНИ (ИТМ)?

Индекс на телесна маса (ИТМ) е теглото на човек в килограми, разделено височината в квадратни метри. Високият ИТМ може да бъде индикатор за високо ниво на телесни мазнини. Това не е задължително. При спортисти, бременни и хората с атлетично тяло този индекс не е акуратен за определяне на телесния състав и здравословното тегло.

За да изчислите своя ИТМ, може да използвате калкулатора.

Според Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC), затлъстяването е често срещано, сериозно и скъпо хронично заболяване. А високостепенното затлъстяване излага хората на риск от много други сериозни хронични заболявания и състояния.

Затлъстяването е свързано с нарушена имунна функция.

То е причина за намален капацитет и резерв на белите дробове и може да затрудни вентилацията им.

Проучванията показват, че затлъстяването може да бъде свързано с по-ниски ваксинални реакции при множество заболявания (грип, хепатит В, тетанус).

КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЧИНИТЕ ЗА НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО?

Причините могат да бъдат най-различни. Като се започне от начина на живот и се стигне до различни генетични фактори. Независимо от това, трябва да се вземат мерки своевременно.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ИЛИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ?

Ако не може да се справите сами с наднорменото тегло и затлъстяването, е добре да се консултирате с ендокринолог, който да направи оценка на начина Ви на живот, как функционира ендокринната Ви система и как работи метаболизмът Ви. Ако се открият нарушения, ще е нужно да се предпише медикаментозно лечение.

За максимални резултати към него трябва да имате подходящ хранителен режим, физическа активност, по-добър и качествен сън и възможност за ограничаване на стреса във всеки ден.

Как мога да Ви помогна?

Може да си запазите час за преглед с измершане на телесния състав или  изготвяне на хранителен режим онлайн. Режимът Ви ще е направен от мен, след като попълните подробен въпросник. Ще е индивидуален и изцяло съобразен с Вашите характеристики, здравословно състояние, цели и предпочитания.

Освен хранителния режим, ще получите и полезна информация за хранителните вещества и съвети как да се храните по-здравословно и да подобрите здравето си.

Научете повече и кликнете ТУК.