Дневни калорийни нужди

БМО

Дневна нужда от калории

Дневна нужда от калории

„Колко калории трябва да приемам на ден?“

Това е въпрос, който вероятно всеки от нас си задава в дадени моменти. Отговорът му обаче не е толкова прост и изисква съобразяването на редица фактори.

На първо място трябва да сте наясно каква е скоростта на Вашия метаболизъм или базалната метаболитна обмяна (БМО). Тя показва колко калории са Ви необходими, за да поддържате нормалните си жизнени функции и дейности в ежедневието, без допълнителна активност.

След това трябва да бъдат съобразени Вашите ръст, тегло и телесен състав, възраст, пол и физическа активност.

Ще трябва да определите и целта, която искате да постигнете – да задържите теглото си, да отслабнете или да качите килограми.

В никакъв случай не пренебрегвайте наличието на хронични заболявания (като захарен диабет, например), както и дали сте бременна или кърмите.

Отчитането на горните фактори предполага, че калорийните нужди на всеки човек варират с течение на времето и са строго индивидуални.

Според приблизителните препоръки, жените в зряла възраст трябва да приемат между 1500 и 2400 калории дневно, а мъжете – около 2000-3000. Долната граница се отнася за хората с по-заседнал начин на живот, а горната се препоръчва на по-активните в съответната категория.

Разбира се, тези стойности са само ориентировъчни. За да знаете точно колко калории са Ви нужни, е най-добре да ги изчислите лесно с нашия калориен калкулатор.

Защо е важно да знаете колко калории са Ви нужни на ден?

Калориите са мярка за количеството енергия, която тялото получава от дадена храна или напитка. То я използва, за да функционира нормално и да поддържа основните жизнени процеси. Важно е да имаме представа колко калории хаби тялото ни в покой и колко при различните дейности от ежедневието, за да можем да му осигурим енергията, от която то се нуждае.

Мозъкът ни използва 20% от енергията, която приемаме. Останалата се разпределя между нуждите на базалния метаболизъм и ни е необходима, за да дишаме, да храносмиламе, за кръвообращението и поддържането на телесната температура. Енергия е нужна и на скелетните мускули, отговорни за движението и поддържането на стойката ни.

Изчисленията за определяне на калорийните нужди се правят по формула, която включва височина, тегло и възраст (БМО), умножени по специален коефициент, определен спрямо физическата активност.

Макар и да не е идеално прецизиран, резултатът дава ориентир колко калории на ден да приемате, за да задържите настоящото си тегло.

Имайте предвид, че:

  • Хората с по-голяма мускулна маса имат по-бърз метаболизъм дори и в покой. Ето защо те се нуждаят от повече калории, отколкото онези, при които преобладават телесните мазнини.
  • Лесно можете да контролирате теглото си, ако знаете каква е базалната Ви метаболитна обмяна и колко калории изразходвате в ежедневни дейности и спорт

Ако все още не знаете какво тегло е препоръчително за Вас, можете да го изчислите с калкулатора за индекс на телесната маса (ИТМ) ТУК.

Така по-лесно ще определите целите си, а именно:

  • Да задържите теглото си (приемайте толкова калории, колкото изгаряте)
  • Да увеличите теглото си (приемайте повече калории, отколкото изгаряте)
  • Да отслабнете (приемайте по-малко калории, отколкото изгаряте)

Разбира се, от голямо значение за постигането на целта Ви е да балансирате не само количеството, но и източниците на калории в хранителния си режим. Затова, ако не успявате да постигнете желания резултат с килограмите си, е най-добре да се консултирате със специалист, който да състави хранителен режим, съобразен с Вашите конкретни нужди и състояние.