Вредно ли е бързото отслабване?

Вредно ли е бързото отслабване?

Вредно ли е бързото отслабване?

Летният сезон обикновено е периодът, в който всеки от нас обръща най-много внимание на това как изглежда  – дали е във форма или пък има излишни килограми, които го притесняват. И когато лятната ни отпуска наближи, всички започваме да мислим как по-бързо да се приведем във вид, който ни удовлетворява. Разбира се, веднага след като премерим банските си и видим, че коремчето ни не е това, което искаме да бъде на плажа, взимаме най-лесното решение – да минем на строга диета, за да отслабнем възможно най-бързо. Това обаче е едно от най-неподходящите неща, които можем да направим за себе си!

В тази статия ще Ви разкажа защо това е така и какъв е най-добрият процес на отслабване.     

Винаги съветвам пациентите си да не се подлагат на крайно ограничителни диети, защото те носят излишен стрес за организма, неблагоприятни ефекти за здравето и в повечето случаи хората се отказват да ги спазват само след седмица или две. Сега, в разгара на лятото, съветът ми остава същият:

Не започвайте да гладувате! Не бързайте да отслабнете!

Много експерти смятат, че здравословната загуба на тегло е в рамките на 0.5 до 0.9 кг. седмично. Отслабването с повече от това се счита за твърде бързо и може да причини здравословни проблеми – загуба на мускулна маса, камъни в жлъчката, хранителни дефицити и забавяне на метаболизма.

Когато искат да отслабнат бързо, най-често хората прибягват до редовни тренировки и твърде нискокалорична диета (под 800 калории дневно). Когато сте на толкова ограничителен план е повече от нормално да отслабнете дори и с 2-3 кг само през първата седмица. Имайте предвид обаче, че това се дължи по-скоро на изхвърляне на течности от организма, отколкото на изгаряне на натрупани мазнини. В последствие този процес се забавя и стабилизира, заедно с нивата на гликоген, и отново започвате да отслабвате с 0.45-0.9 кг на седмица.

Знайте, че истинската битка не е за свалянето на излишните килограми, а за тяхното задържане в дългосрочен план!

Повечето хора, които спазват диета, възвръщат половината от теглото, което са загубили, само след година. По-лошото е, че почти всеки, който е спазвал диета, възвръща цялото загубено тегло след 3-5 години.

Именно затова препоръчвам отслабването да е бавен и балансиран процес с трайни във времето резултати. Изследванията също подкрепят това твърдение, отчитайки, че хората, които отслабват бавно, са по-склонни да задържат теглото си във времето.

Освен това хранителните режими, които насърчават бавната загуба на тегло, обикновено помагат да изградите здравословни хранителни навици, като например да ядете повече плодове и зеленчуци, да се храните редовно и да пиете по-малко подсладени напитки, което всъщност е ключът към успеха Ви в дългосрочен план.

Не трябва да подценявате и

Рисковете от бързото отслабване

Диетите, които спомагат бързата загуба на тегло, често са с много ниско съдържание на калории и хранителни вещества. Това може да предизвика редица здравословни проблеми, особено ако следвате подобен режим за по-продължителен период. Например:

Загуба на мускулна маса

Да отслабнете не винаги означава, че сте изгорили излишните мазнини. Придържайки се към диета с минимален калориен прием, Вие губите килограми предимно от мускули и вода.

Забавяне на метаболизма

Твърде бързото отслабване може да забави метаболизма Ви. Именно той определя колко калории изгаряте на ден, следователно, когато се забави, се забавя и изгарянето на калории. Причина за забавения метаболизъм може да бъде както загубата на мускулна маса, така и дисбаланс в хормоните на щитовидната жлеза, които го регулират. Имайте предвид, че това състояние може да се задържи дълго след края на диетата Ви, което не е за пренебрегване.

Хранителни дефицити

Ако не се храните балансирано и пълноценно, ако не приемате редовно достатъчно калории, то рискът в тялото Ви да настъпят хранителни дефицити е реален. Все пак е трудно да си набавите и желязо, и фолиева киселина, и витамин B12 само в 800 калории дневно, нали?

Освен това, настъпилите хранителни дефицити често могат да доведат до

 • Косопад
 • Силна умора или анемия
 • Влошаване на имунната функция   
 • Отслабване на костите

За щастие, всичко това може да бъде избегнато с хранителен режим, богат на цели, непреработени храни, които са по-малко калорични, но пък засищащи, което също благоприятства отслабването. (Идеален за целта е Средиземноморският хранителен план, с който можете да се запознаете ТУК или да поръчате ТУК.)   

Поява на камъни в жлъчката

Изключително неприятни и болезнени, камъните в жлъчката биха могли да бъдат страничен ефект от бързото отслабване. Появата им предизвиква пристъпи на болка и кризи с различна продължителност, които предизвикват сериозен доскомфорт. Именно диетите за бързо отслабване, последвано от връщане на загубеното тегло след известно време, се смятат за един от факторите за появата на камъни в жлъчката. (Можете да научите повече за тях и какъв e правилният хранителен план за справяне с проблема от тази статия.)

Други странични ефекти

Бързата загуба на тегло с твърде ограничителна диета може да доведе и до други странични ефекти, сред които:

 • Глад
 • Умора
 • Раздразнителност
 • Усещане за студ
 • Мускулни крампи
 • Замаяност
 • Запек или диария
 • Дехидратация
 • Влошаване на показателите на някои хрочнични заболявания
При бързо отслабване рисковете за здравето са многобройни, а опасността от йо-йо ефект – реална

Със сигурност не бихте искали да се чувствате нервни и да нямате енергия за емоциите, които Ви предлага лятото, пък макар и с няколко килограма по-малко. Затова, използвайте решението си да отслабнете като мотиватор за промяна! Сега е моментът да спрете вредните хранителни навици и да ги замените с такива, които Ви носят здраве, енергия и разбира се – желаното тегло.

И макар постепенната загуба на тегло да не звучи привлекателно, ще Ви дам няколко съвета, които ще Ви помогнат да отслабнете със здравословна скорост:

Яжте повече протеини: те забързват метаболизма, поддържат Ви сити за по-дълго време и запазват мускулната Ви маса.

Намалете захарта и нишестето: така ще намалите и въглехидратите и ще подпомогнете отслабването.

Яжте повече фибри: засищат, спомагат изгарянето на мазнини, подобряват метаболизма.

Хранете се бавно: старателното дъвчене ще Ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време и да ядете по-малки количества.

Пийте достатъчно вода: освен че ускорява процеса на изчистване на тялото от токсини, водата забързва метаболизма, хидратира и енергизира. Можете да си приготвяте и плодова вода, ако чистата Ви омръзне.

Почивайте си достатъчно: липсата на достатъчно сън увеличава чувството на глад и възпрепятства възстановяването, особено ако тренирате редовно, затова не подценявайте почивката.

Правете силови тренировки (например със съпротивление или високоинтензивни интервални тренировки): не се вманиачавайте по кардио упражненията, тренировките с тежести помагат за изграждането на мускулна маса, подпомагат метаболизма, а от там и загубата на тегло. Освен това, Вие продължавате да изгаряте калории и след края на тренировката.

ЗАПОМНЕТЕ

Препоръчително е да сваляте до 0.5 кг седмично с балансирана диета и редовна физическа активност. Така ще задържите по-дълго резултата и ще подобрите здравословните си показатели като кръвно налягане, кръвна захар, нива на холестерол.

Намаляване на теглото дори и с 5% ще подобри значително общото Ви състояние и себеусещане, ще повиши самочувствието Ви.

Не отлагайте! Оправдания винаги има, но е достатъчна само една малка първа стъпка, за да започне и процесът.

Започнете балансиран хранителен режим, движете се повече, въведете здравословна рутина в ежедневието си! Мислете отвъд „10-те дни на плажа“ – помислете за здравето и фигурата си и след това! Гарантирам: тялото Ви ще Ви бъде благодарно не само през лятото!

Ако искате да сте сигурни, че хранителният Ви план ще е съобразен изцяло с Вашето състояние и цели и ще Ви доведе до желания резултат без излишен стрес и гладуване, то най-добрият вариант за Вас е индивидуалният хранителен режим. (Поръчайте ТУК от д-р АнН)

Превърнете отслабването в пътуване към здравето, в начин на живот, който ви носи ползи всеки ден!