Щитовидната жлеза – регулаторът на нашия метаболизъм

Щитовидната жлеза – регулаторът на нашия метаболизъм

Щитовидната жлеза - регулаторът на нашия метаболизъм

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция. Чрез секрецията на своите хормони в кръвта тя оказва влияние на почти всички органи и системи в тялото. Може да се нарече „регулаторът“ на метаболизма. Участва и регулира и редица други процеси в тялото ни.

Какво представлява щитовидната жлеза и какви хормони секретира?

Щитовидната жлеза (glandula thyreoidea) е с форма на пеперуда. Изградена е от ляв и десен лоб. Те са свързани с малка част, която се нарича истмус. Понякога може да има и още един дял. Той е с формата на пирамида и се нарича пирамидален.

Средното тегло на жлезата при възрастни е около 25-30 грама. Има богато кръвоснабдяване. Разположена е в предната част на шията под Адамовата ябълка, която е по-изразена и забележима при мъжкия пол.

Състои от два вида клетки (тиреоцити и С-клетки), както и от течност, наречена колоид. Тиреоцитите произвеждат хормоните трийодтиронин (Т3) и тетрайодтиронин (тироксин или Т4), а С-клетките – хормона калцитонин, който участва основно в калциево-фосфорната обмяна. Т3 и Т4 се съхраняват в колоида и при нужда се отделят от организма в кръвообращението. Там Т4 под действието на ензим се превръща в Т3 (активната форма на хормона), който осъществява ефектите си върху метаболизма.

За образуването на Т4 и Т3 е необходим йод, който човешкият организъм не може сам да синтезира. Затова трябва да си го набавя от външни източници  (различни храни, богати на йод и йодираната готварска сол). Йодът е необходим за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Кои са основните функции на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза поддържа телесна температура нормална и контролира образуването на пот.

Има ефект върху телесното тегло, защото тиреоидните хормони контролират разхода на енергия, метаболизма на белтъците, на въглехидратите, мазнините и скоростта на перисталтиката на стомашно-чревния път.

Другата важна функция на тиреоидните хормони е върху сърдечно-съдовата и дихателната система. Те имат ефект върху кръвоносните съдове, сърдечната честота и количеството на изтласканата кръв от сърцето.

Оптималното ниво на Т4 и Т3 е много важно за нормалното протичане на растежа в детска възраст, за развитието на нервната система (още по време на ембрионалния период) и нейното нормално функциониране.

От значение са за паметта, емоционалното състояние и концентрацията в зряла възраст.

Тиреоидните хормони имат участие и в костното образуване, образуването на кръвни клетки и значение за мускулната сила.

Те са важни за репродуктивните функции и при двата пола (за овулацията при жените и за сперматогенезата при мъжете) и за нормалното протичане на бременността.

Как се осъществява и контролира секрецията на хормоните?

Понякога може да има физиологично повишени или понижени нужди от тиреоидни хормони. Тогава тялото само контролира тези процеси и произвежда повече или по-малко хормони спрямо конкретен момент. Това става чрез много фина регулация в зависимост от моментните нужди на организма.

Продукцията на тиреоидните хормони е сложен процес. Едно от най-важните условия, за да се осъществи, е наличието на достатъчно йод в организма. Под действието на хипоталамуса (структура на централната нервна система) се стимулира хипофизата (друга ендокринна жлеза, която е много важна). Това се случва с помощта на TRH (тиреоитропин-рилизинг хормон). Той кара хипофизата да секретира TSH (тиреоид-стимулиращ хормон). Той стимулира щитовидната жлеза да произвежда тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).

В кръвообращението Т4 се превръща в Т3. Той е активният хормон, който действа на клетките в организма и им казва какво да правят. Хипоталамусът и хипофизата могат да отчетат неговите нива.

При ниски нива на Т3 тази фина система се активира и започва продукция на щитовидни хормони, а при високи нива на Т3 – се потиска и синтезът спира. Това е така наречената „отрицателна обратна връзка“, която стои в основата на синтеза и контрола и на други хормони. Тя предпазва организма от прекалената секреция или недостиг на хормони.

Има физиологични състояния, при които е налице повишена нужда от хормони на щитовидната жлеза. Такива са бременността и кърменето. В тези случаи е необходим повишен и адекватен прием на йод, който да покрие повишените нужди на щитовидната жлеза за по-голямото производство.

Научете какви са най-честите проблеми на щитовидната жлеза тук.