Как да се храните, ако сте болен или контактен на болен от COVID-19?

Как да се храните, ако сте болен или контактен на болен от COVID-19?

Насоки и препоръки как с помощта на храната да подкрепим тялото си в борбата му с инфекцията

Въпреки че учените все още не знаят достатъчно за COVID-19, едно е ясно – това е вирус, поразява най-често горните дихателни пътища и белия дроб и протича тежко при хора, които имат придружаващи заболявания,  отслабен имунитет и като цяло не са в добро общо здравословно състояние. Според анализ на Европейското общество по клинично хранене и метаболизъм (ESPEN), храненето е от съществено значение за протичането на вирусните инфекции и за изхода от тях. Макар изследването да е основно върху протичането на вирози, различни от COVID-19, учените са разгледали инфекции със сходен на него характер, което ги кара да считат, че следващите препоръки ще са полезни и за преодоляването на коронавируса.

МОЖЕМ ЛИ С ХРАНАТА ДА ПОДСИЛИМ ТЯЛОТО СИ, ЗА ДА СЕ СПРАВИ ПО-ЛЕСНО С ТАЗИ КОВАРНА ИНФЕКЦИЯ И КАКВИ ТРИКОВЕ ЩЕ СА НИ ОТ ПОМОЩ?

Най-напред ще уточним, че храната е от изключително значение за общото ни здравословно състояние както преди, така и след като сме се срещнали с COVID-19. За да бъде здраво, тялото ни има нужда от питателна храна, богата на протеини, минерали и витамини. Разбира се, диетата на всеки трябва да бъде съобразена с неговите индивидуални особености, придружаващи заболявания и вкусове, но можем да обобщим и някои, валидни за всички

ПРЕПОРЪКИ

 • Преди да сме се сблъскали с вируса, като превенция е важно да ограничим в дневното си меню храните с високо съдържание на наситени мазнини, захари и рафинирани въглехидрати (или да избягваме т.нар. Западна диета).
  В световен мащаб този тип хранене допринася за увеличаване на затлъстяването и разпространението на диабет тип 2, които водят до повишен риск от тежко протичане на COVID -19. Западната диета води до промени в имунитета, които са причина за хронично възпаление и нарушена защитна функция на тялото срещу вирусите.

Ако са болни от коронавирус, хората с наднормено тегло и затлъстяване не бива да се подлагат на изключително рестриктивни диети и да отслабват драстично с гладуване, защото от своя страна недохранването (малнутрицията) също може да усложни протичането на инфекцията. То често се среща при възрастните пациенти, болните с онкологични заболявания и пациентите с придружаващи заболявания.

 • Когато сме контактни на болен или вирусът вече ни е атакувал, от много голямо значение е да си набавим нужните калории (между 25-30kcal/kg според различните препоръки) и протеини (между 1-1.2gr./kg, минимум 0,8gr./kg.). Това ще предотврати началото на катаболитните процеси в тялото и ще му помогне по-лесно и бързо да се справи с инфекцията.
  Ако прекарвате заболяването с оплаквания в и нарушения на стомашно-чревния тракт, препоръките са да приемате протеин на прах и храни, които са максимално щадящи за стомаха. Ястията могат да бъдат пасирани като е добре да са бедни на фибри. Старайте се също да избягвате храните, които предизвикват метеоризъм. Такива са кръстоцветните зеленчуци, бобът, някои плодове и др. Ограничете всички храни, които сте забелязали, че по принцип Ви създават проблеми като газове, киселини или подут корем.
  Важно е в диетата Ви да присъстват в достатъчно продукти, богати на Витамин А, Витамин Д, Витамин Е, цинк, магнезий, селен и др. Ако не можете да си ги набавите с храната, се препоръчва да се приемат допълнително под формата на добавки. Все пак, внимавайте с тях трябва и не превишавайте препоръчителните дневни дози. По-високите дози се определят само от лекар, след консултация.
 • Приемайте достатъчно течности и останете добре хидратирани.
  В много от случаите коронавирусът протича с висока температура, понижен апетит и прояви от страна на храносмилателната система (гадене, повръщане и диария), които крият риск от дехидратация. Не подценявайте количеството и качеството на течностите, които пиете. Освен вода може да прибавите в режима си и вкусни смутита, фрешове, чай с мед, хубав домашен бульон. Освен, че са вкусни и освежаващи, те ще заредят и с течни калории и ценни витамини, което е важно.

Друг чест симптом, с който се свързва протичането на инфекцията с COVID-19, е загубата на вкус. В комбинация с високата температура, тя може да доведе до намаляване на апетита и да забави възстановяването Ви от болестта. Как да се справите? – ето някои

ТРИКОВЕ

 • Ако апетитът ви е намален, яжте често и по малко. Използвайте подправки, които подобряват храносмилането като копър, мента, кориандър, черен пипер, джинджифил и канела.
 • Внимавайте с употребата на черен пипер и пикантни храни, ако имате кашлица. Те могат да я обострят.
 • Подсигурете си основни продукти. Никой не знае кога ще се разболее и кога семейството му ще се окаже под карантина. Няма да имате много време и желание за готвене, така че може да вземете замразени зеленчуци и плодове, консерви с нахут, с месо и да попълните запасите в килера си. Добра идея е да замразите няколко порции от любимата си супа или друго ястие, за да не се лишавате от тях, когато имате най-голяма нужда от сили за борба с инфекцията.

Смятам, че горните няколко съвета са лесни за следване. Винаги ги давам на пациентите си, независимо дали са изправени пред предизвикателството на конкретно заболяване или просто искат да подобрят начина си на живот. Сигурна съм, че ако се придържаме към тях в ежедневието си, всички ще бъдем в оптималната кондиция да се борим по-ефективно с вирусите, които са около нас.

Пазете се и се грижете за себе си и близките си,

Ваша д-р АнН

http://www.eatingwell.com/article/7775573/what-should-you-eat-if-you-come-down-with-coronavirus/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159120305377

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gas-flatulence-a-to-z

https://www.espen.org/

http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]