Как да се хранят болните от Covid-19 и контактните?

Как да се хранят болните от Covid-19 и контактните?

Как да се храните, ако сте болен или контактен на Ковид-19

Тези препоръки са стандратни при повечето простудни заболявания

Накои общи насоки и препоръки, с които можем да подкрепим тялото ни в борбата му с инфекцията

Можем ли да подпомогнем тялото си с храната и какви трикове да приложим, за да се справим с тази коварна инфекция?

Според Европейското общество  по клинично хранене и метаболизъм (ESPEN) храненето е от съществено значение за протичането на вирусната инфекция и за изхода от нея. Наблюденията са им основно върху протичането на други вирози, но със сходен характер, затова са счели за удачно да се прилагат и при Ковид-19.

Тялото ни има нужда от питателна храна, богата на протеини, минерали и витамини. Препоръките са различни за всеки човек, като трябва да бъдат съобразени с неговите индивидуални особености, придружаващи заболявания и вкусове.

Най-общо може да се формулират по следния начин:

Преди да сме се сблъскали с вируса като превенция е важно да ограничим в дневното си меню храните с високо съдържание на наситени мазнини, захари и рафинирани въглехидрати (или така наречената Западна диета).

В световен мащаб тя допринася за разпространението на затлъстяването и диабет тип 2. Те се асоциират с повишен риск от тежко протичане на COVID -19. Консумацията на Западната диета води до промени в имунитета, които са причина за хронично възпаление и нарушена защита на тялото срещу вирусите.
Хората с наднормено тегло и затлъстяване не бива в момента да спазват изключително рестриктивни диети и да отслабват драстично с гладуване, защото недохранването (малнутрициата) също е причина за усложнено протичане на инфекцията. То често се среща при възрастните болни, болните с онкологични заболявания и пациентите с придружаващи заболявания.

Когато сме контактни или вирусът вече ни е атакувал, от много голямо значение е да си набавим нужните калории (между 25-30kcal/kg според различните препоръки) и протеини (между 1-1.2gr./kg, минимум 0,8gr./kg.). Това ще предотврати началото на катаболитните процеси в тялото и ще му помогне по-лесно и бързо да се справи с инфекцията.

Ако имате изразена симптоматика от страна на стомашно-чревния тракт, препоръките са за прием  на протеин на прах и храни, които са максимално щадящи към него. Храните могат да бъдат пасирани, добре е да са бедни на фибри и да се избягват такива, които предизвикват метеоризъм (кръстоцветни зеленчуци, боб, някои плодове и др.). Ограничете всички храни, които сте забелязали, че по принцип Ви създават проблеми като газове, киселини и подут корем.

Важно е в диетата Ви да присъстват в достатъчни храни, богати на Витамин А, Витамин Д, Витамин Е, цинк, магнезий и селен и др.

Ако не могат да се набавят с храната, се препоръчва да се приемат допълнително под формата на добавки. С тях трябва да се внимава и да не се превишават препоръчителните дневни дози. По-високи дози могат да се дават само след консултация с лекар.

Приемайте достатъчно течности и останете добре хидратирани.

Високата температура, пониженият апетит и прояви от страна на храносмилателната система (гадене, повръщане и диария) крият риск от дехидратация. Освен вода може да прибавите вкусни смутита, фрешове, чай с мед, хубав домашен бульон. Те ще Ви дадат и течни калории, което е важно.

Ако апетитът Ви е намален, яжте често и по малко. Използвайте подправки, които подобряват храносмилането като копър, мента, кориандър, черен пипер, джинджифил и канела.

Внимавайте с употребата на черен пипер и пикантни храни, ако имате кашлица. Те могат да я обострят.

Никой не знае кога ще се разболее и кога семейството му ще се окаже под карантина. Подсигурете си основни продукти. Няма да имате много време и желание за готвене, така че може да вземете замразени зеленчуци и плодове, консерви с нахут, с месо и да си попълните запасите в килера. Може да замразите няколко порции от любимата си супа или друга храна.

Пазете се и се грижете за себе си и близките си,

Ваша д-р АнН

http://www.eatingwell.com/article/7775573/what-should-you-eat-if-you-come-down-with-coronavirus/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159120305377

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/gas-flatulence-a-to-z

https://www.espen.org/

http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html