Храните, които ядем, имат значение за здравето

Храните, които ядем, имат значение за здравето

Може ли храненето да бъде причина за по-висок сърдечно-съдов риск и хронично възпаление?

Отдавна този въпрос се дискутира в медицината. Напоследък има много актуални диети, които изключват определни групи храни за сметка на други.  При такъв тип хранене винаги съветвам пациентите си да се направи оценка на метаболитния статус, да се определи сърдечно-съдовият риск и да се вземат предви ползите и недостатъците от такъв тип хранене.
С кои храни трябва да имаме едно на ум и да не прекаляваме?
Едно голямо проучване (210 000 души), което е започнало през 1986 година и е продължило цели 32 години, ни дава отговорите на тези въпроси.
Хранителните режими с високо съдържание на червено и преработено месо, рафинираните зърнени храни и захарни напитки, които са свързани с повишено възпаление в тялото, могат да увеличат последващия риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт в сравнение с диетите, пълни с противовъзпалителни храни.
Това се казва в проучването, публикувано на 2-ри ноември в списанието на Американския колеж по кардиология (JACC) .

Кои са препоръчителните храни?

Въз основа на резултатите, изследователите предлагат да се консумират храни с по-високи нива на антиоксиданти и фибри, за да се помогне в борбата с възпалението.

Това са зелени листни зеленчуци, например:

  • къдраво зеле (кейл)
  • спанак
  • зеле
  • рукола

жълти плодове и зеленчуци:

  • тиква
  • жълти чушки
  • пресен фасул
  • моркови и други

Пълнозърнести храни, кафе, чай и вино (в нормални и допустими количества).

С кое да внимаваме?

Изледавателите предлагат да се ограничат рафинираните захари и зърнени храни, пържените храни, газираните напитки и червеното месо. Тези храни са сред основните фактори, допринасящи за възпалителния диетичен индекс.
Това не означава да спрем да консумираме тези храни, особено ако ни харесват. Важно е само да не прекаляваме с тях и да се опитаме да намерим баланса.
Не забравяйте, че “Разликата между лекарството и отровата е в дозата!”
Ваша,
д-р АнН