Какво е хиперпаратиреоидизъм?

Какво е хиперпаратиреоидизъм?

Какво е хиперпаратиреоидизъм?

Това е състояние, при което има неадекватно висока секреция на паратхормон (ПТХ) спрямо нивата на калция в кръвта. Обикновено се дължи на повишената му секреция от една или няколко от паратиреоидните жлези.

Най-често срещани са първичният и вторичният хиперпаратиреоидизъм. При първичния има засягане на една или няколко паращитовидни жлези, които са с увеличени размери и секретират големи количества ПТХ, а това води до високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия).

Това може да причини различни здравословни проблеми. Понякога състоянието остава напълно безсимптомно и много често се диагностицира преди проявата на признаци и симптоми.

Какви са причините за първичен хиперпаратиреоидизъм?

Причините за първичен хиперпаратиреоидизъм могат да бъдат: *аденом (доброкачествено образувание) на една от паратиреоидните жлези (80-85% от случаите), *хиперплазия (разрастване на тъканта) на няколко жлези (10-15% от случаите), а много рядко причнината може да бъде злокачествено образувание.
Лечението е оперативно.

При аденом (в опитни хирургични ръце) операцията протича успешно в 95% от случаите. При хиперплазия нещата са по-сложни поради малки размер и местоположение на жлезите.

На какво може да се дължи вторичният хиперпаратиреоидизъм?

Вторичният хиперпаратиреоидизъм е в резултат на друго състояние или заболяване, което води до ниски нива на калций в кръвта, а това кара паращитовидните жлези в отговор на това да секретират повече паратхормон, за да възстановят нивата на калций в кръвта. Причина за него могат да бъдат: тежък дефицит на калций, тежък дефицит на витамин D,
хронично бъбречно заболяване.

При рискови фактори дори и да нямате симптоми на хиперкалциемия моят съвет е да обсъдите състоянието си с ендокринолог. Той да прецени има ли нужда да ви се назначат изследвания и какви да бъдат те. Изследването само на калций и ПТХ не е достатъчно за оценка на калциево-фосфорната обмяна.

Съветвам ви приятелски да не си назначавате сами изследвания и после да ходите на преглед поради две причини: първо, може да си направите напълно неинформативни изследвания, които нямат диагностична стойност и второ – да не си направите всички нужни изследвания и да се наложи безпредметно да ви вземат два пъти венозна кръв. И двете не са приятни, поне за мен.

Източници: http://endo-bg.com/hiperparatireoidizam/
https://www.mayoclinic.org/…/symptoms-causes/syc-20356194
Basic and Clinical Endocrinology https://g.co/kgs/YuwZW2