Репродуктивни проблеми

Репродуктивни проблеми
Репродуктивни проблеми

Репродуктивни проблеми

ОПИТВАТЕ СЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕТЕ ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ, НО БЕЗ РЕЗУЛТАТ ИЛИ ИМАТЕ НЯКОЛКО НЕУСПЕШНИ БРЕМЕННОСТИ?

Репродуктивните проблеми все по-често се срещат в съвремието ни. Причините за тях могат да бъдат най-различни. В немалък процент от случаите причините за безплодие при мъжа и при жената са ендокринологични.

Нарушенията на менструалния цикъл при жените и лошото качество на спермограмата при мъжете изискват преглед при гинеколог, уролог и ендокринолог.

ЗАЩО ДА ПОТЪРСИТЕ ПОМОЩ И КОНСУЛТАЦИЯ С ЕНДОКРИНОЛОГ ПРИ РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ?

Зад тези нарушения може да стоят много ендокринни проблеми. Като започнем от нарушена функция на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници, метаболитен синдром и дефицит на хранителни вещества и стигнем до редки заболявания на надбъбречните жлези, хипофизата или генетични аномалии.

Тази материя е специфична и изисква детайлно познаване на особеностите. Непрекъснато има новости за необходимите изследвания и терапията при различните ендокринологични проблеми и заболявания. Добре е да чуете мнението на ендокринолога, който ще има цялостен поглед над ендокринната Ви система. Освен половите хормони, много други неща са от значение.

МОЖЕ ЛИ ПРИЧИНАТА ЗА ЛОШАТА СПЕРМОГРАМА И ЕРЕКТИЛНАТА ДИСФУНКЦИЯ ДА БЪДЕ ЕНДОКРИНЕН ПРОБЛЕМ ИЛИ ЗАБОЛЯВАНЕ?

Да, напълно е възможно. Нужно е да се направи преглед и изследвания. След прегледа при уролога е уместно да направите и една консултация със специалист по ендокринология и болести на обмяната.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ ЕНДОКРИННО ЗАБОЛЯВАНЕ КАТО ДИАБЕТ ИЛИ ХАШИМОТО И ИСКАТЕ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕТЕ?

Споделете с Вашия лекар какви са намеренията Ви. Това, че имате такъв тип заболяване, не означава, че не може да имате една нормална бременност, при която да се ограничат до минимум усложненията и рисковите фактори. С добро проследяване и комуникация лекар-пациент всичко е постижимо.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕТЕ, АКО ИМАТЕ СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ ИЛИ ВИСОКИ НИВА НА ПРОЛАКТИН?

Да, много често е възможно да настъпи бременност, която да протече нормално и да завърши с раждане на здраво бебче. Важно е да се направят необходимите изследвания, да се проследят определени показатели. Ако е нужно – да се проведе съответното лечение.

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕДЪТ ПРИ МЕН?

Предпочитам на подобен тип консултации да присъстват и двамата партньори, независимо дали е установен мъжки или женски фактор за безплодието в двойката или предстои такъв тепърва да се уточнява.

Разбира се, при невъзможност на някой от двойката да присъства, няма проблем да я направим само с един от Вас.

Първата ни консултация ще бъде в рамките на 45 – 60 минути, за да се запозная детайлно с проблема Ви.