8 доказани стратегии за запазване на теглото след отслабване

8 доказани стратегии за запазване на теглото след отслабване

8 доказани стратегии за запазване на теглото след отслабване

Свалянето на излишните килограми е само първата стъпка към успеха. Истинското предизвикателство е да ги задържиш за по-дълго!

Вече знаете, че има опасност да върнете половината от теглото, което сте свалили с диета, само след 1 година. А след 3-5 години е твърде вероятно да възвърнете всички свалени килограми. Затова напомням – превърнете отслабването в постепенен и балансиран процес, не се ограничавайте от храна драстично и направете времето „на диета“ начало на цялостна промяна на вредните хранителни навици.

Ето моите 8 съвета как да задържите теглото си след отслабване

  1. Уверете се, че сте готови

Трайната загуба на тегло изисква време и усилия и е дългосрочен ангажимент, който продължава и след края на диетата Ви и свалянето на излишното тегло. Именно затова трябва да се уверите, че сте готови да направите постоянни промени в навиците си за хранене и живот. За да сте сигурни, че моментът за промяна е настъпил, можете да си отговорите на следните въпроси:

Мотивиран ли съм да отслабна?

Разсейват ли ме странични фактори?

Използвам ли храната като средство за справяне със стреса?

Готов ли съм да науча или да използвам други начини за справяне със стреса?

Имам ли нужда от подкрепа за управление на стреса – от приятели или от професионалисти?

Готов ли съм да променя хранителните си навици?

Готов ли съм да променя навиците си за физическа активност?

Мога ли да си поставя срок за извършване на тези промени?

Когато оцените пречките и предизвикателствата пред Вас, когато се справите с тях, то ще Ви бъде много по-лесно да следвате целите си по отношение на теглото и промяната на хранителните навици.

  1. Намерете вътрешната си мотивация

Никой друг не може да отслабне вместо Вас! Затова е добре да сте мотивирани – да сте наясно кои неща са наистина важни за Вас, да направите списък с тях и да си го припомняте всеки път, когато Ви се прииска да „кривнете“, по време на някой празник или ваканция например. Отговорността за здравето е Ваша, затова бъдете фокусирани и си припомняйте всеки ден какво Ви мотивира да спортувате, да спазвате хранителния си режим и да живеете здравословно, дори и след като сте свалили желаните килограми.

  1. Не се отказвайте от здравословната диета

Старайте се да не залитате рязко в хранителни крайности, за да не загубите постигнатото до момента. Следете калориите си и не прекалявайте.

Придържайте се към балансиран хранителен план колкото е възможно по-стриктно и за по-дълго.

Закусвайте – така няма да прегладнеете и да преядете по-късно през деня.

Не пълнете шкафовете у дома с нездравословни храни като пакетирани десерти, бисквити, шоколади.

Четете внимателно етикетите на всичко, което купувате, за да сте сигурни, че зад надписа „Здравословно“, наистина стои точно такъв продукт.

  1. Останете активни

Не пропускайте ежедневната умерена физическа активност – разходете кучето, отидете на работа пеш или слезте няколко спирки преди офиса, разходете се в парка след работа.

Старайте се да правите упражнения поне 3 пъти седмично – отидете на фитнес или си направете програма у дома.

  1. Водете си дневник

Следете диетата и активността си, записвайте теглото и мерките си – така ще забележите, ако настъпи отклонение и ще можете да реагирате веднага. Цифровото изражение на Вашия напредък ще Ви послужи и като допълнителен мотиватор да се придържате към балансиран хранителен план.

Ако нещо в ежедневието Ви е попречило да спортувате или да се храните здравословно, вземете го предвид и се подгответе за ситуацията следващия път – вземете си храна от вкъщи, използвайте стълбите вместо асансьора в офиса и т.н. 

  1. Потърсете съмишленици

Подкрепата е изключително важна, за да не „кривнете от правия път“ и да успеете превърнете здравословните си навици в начин на живот. Затова, постарайте се да ги въведете в семейството си, да ги споделите с приятелите си.

Допълнителна мотивация може да получите в някоя онлайн общност, от колегите си или във фитнеса от хора, които също спазват режим.

  1. Помнете

Винаги, когато усетите, че Ви се иска да се храните безконтролно или да се наспите, вместо да отидете на фитнес преди работа, си спомнете колко добре сте се чувствали по време на здравословната Ви диета, колко Ви тонизира тренировката, колко комплименти сте получили за подобрението на външния Ви вид.

  1. Планирайте

Планирането на храненията за деня или седмицата е изключително улеснение за всяко домакинство. Освен, че няма да се чудите какво да сготвите, ще можете да планирате пазаруването за следващите дни, а и ще имате готов вариант за моментите, в които гладът Ви застигне в неподходящо време и място. Приготвяйте бързи, лесни и здравословни храни за следобедното си хапване, които да имате под ръка в офиса или навън. Направете заготовки за семейната вечеря, за да не губите време и да не разчитате на бързи и не дотам балансирани ястия в последния момент.

Не се отказвайте!