Средиземноморската диета – най-добрият хранителен план в света

Средиземноморската диета – най-добрият хранителен план в света

Средиземноморската диета – най-добрият хранителен план в света

Богата на аромати, вкусове и полезни вещества, средиземноморската диета е световно призната като най-добрият хранителен план в света. Елементи от нея присъстват в почти всички режими, препоръчвани от диетолозите. И това съвсем не е случайно. Освен, че е питателна и носи многобройни ползи за здравето, Средиземноморската диета е достъпна и лесно приложима, тя е не само начин на хранене, който да следвате, тя е прост и устойчив метод, който можете да спазвате цял живот.

Средиземноморската диета е богата на вкусове и продукти

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА?

Средиземноморската диета се основава на традиционните храни, които се консумират в страни, граничещи със Средиземно море, като Гърция, Италия, Испания, Франция. Тя не е подчинена на строги правила и неин основен принцип е не какво да не ядем, а на какво да наблегнем в менюто си.

Обикновено средиземноморският тип хранене поощрява консумацията на много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена и полезни за сърцето мазнини. Добре е те да бъдат минимално обработени, сезонни и отгледани на местно ниво.

Многобройни са проучванията, които показват, че хората, придържащи се към този тип хранене, са по-здрави и с по-малък риск от развитие на хронични заболявания, както и анализите, че Средиземноморската диета подпомага загубата на тегло и поддържането му в здравословни граници.

Именно затова този модел на хранене се препоръчва на хора, които искат да подобрят здравословното си състояние и да се предпазят от хронични заболявания.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА?

Доказано е, че тя намалява риска от сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет, някои видове рак, депресия, а при по-възрастните хора намалява риска от слабост и подобрява умствената и физическа функция. Това е начин на хранене и живот, силно свързан с превенцията на заболяванията и дълголетието, които са доказани с изследвания още в средата на миналия век. Десетилетия анализи разкриват, че хората, живеещи в средиземноморския регион, консумират разнообразни пълноценни, минимално преработени и растителни храни, които допринасят за техния дълъг и здравословен живот.

Освен това, за разлика от „модерните“ диети, средиземноморската е режим с фокус върху моделите на хранене и групите храни, към който е препоръчително да се придържате за по-дълъг период. Той е лесен и приятен за спазване и не крие рискове от йо-йо ефект.

Средиземноморската диета има редица ползи за здравето

И ОЩЕ

Лесна за следване

За разлика от повечето диети, които се фокусират върху елиминирането на определени храни или групи храни, преброяването на макронутриентите или проследяването на калориите, средиземноморската диета е диета с включване.

Вместо да диктуват какво да не се яде, средиземноморските принципи на хранене се фокусират повече върху това какво да СЕ яде.

Приспособима към всяка кухня

Не трябва да живеете в Гърция, Италия или Испания, за да се насладите на предимствата на средиземноморската диета. Въпреки че хората в тези страни вероятно имат по-лесен достъп до прясно пресован зехтин или морски дарове, в магазинната мрежа вече има достатъчно продукти, които ни позволяват да се възползваме от тях.

Освен това, не е нужно да сте фен на гръцката кухня или испанските ястия, за да се придържате към този план, тъй като той е изграден на базата на групи храни.

С грижа за планетата

Диетите, съставени предимно от растителни продукти, които са сезонни и отглеждани в региона, са по-щадящи за околната среда. Това прави средиземноморската диета не само вкусна, но и устойчива.

Вкусна

Страните от Средиземноморието са признати в цял свят с кулинарните си богатства. Гърция, Италия, Франция, Испания имат редица продукти, произвеждани на местно ниво, които са се превърнали в тяхна визитна картичка, а рецептите за традиционните им ястия обикалят домовете и ресторантите на седемте континента. 

Достъпна  

Растителните храни обикновено са по-евтини от животинските продукти, така че средиземноморският модел на хранене може да бъде по-приемлив и за Вашия бюджет.

Разбира се, има някои средиземноморски храни като ядки, морски дарове и зехтин, които са с по-високи цени, но за щастие почти всички те имат по-бюджетни заместители, които са замразени и цената се компенсира от общия бюджет.

ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ЛИ СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА ДА ОТСЛАБНЕТЕ?

Средиземноморската диета може да ви помогне да отслабнете. Независимо, че е относително богата на мазнини като зехтин, маслини, авокадо и малко сирене, за които повечето хора смятат, че ще доведат до увеличаване на теглото, изследванията показват точно обратното. Фибрите и мазнините помагат да се чувствате сити от храната.  

Редукцията на тегло ще зависи от това дали поддържате калориен дефицит. Ако вградите „калориен дефицит“ в плана си – ядете по-малко калории от препоръчания дневно максимум или изгаряте допълнително чрез упражнения, би следвало да свалите няколко килограма със средиземноморската диета. Темпото на отслабване зависи изцяло от Вас, затова слушайте тялото си и не гладувайте. Здравословната загуба на тегло е до 0,5кг седмично, освен ако нямате много излишни килограми. Тогава може да имате първоначално по-изразена загуба на килограми.

Имайте предвид, че за контрола на различни хронични състояния, Средиземноморската диета трябва да бъде начин на живот, а не просто двуседмичен режим.

Тъй като това е хранителен режим, а не структурирана диета, вие сами трябва да разберете колко калории трябва да приемате, за да отслабнете или да поддържате теглото си. Следвайте тялото си.

Пирамидата на средиземноморската диета трябва да ви помогне да започнете. Тя набляга на яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, зехтин и ароматни билки и подправки, риба и морски дарове поне няколко пъти седмично, птиче месо, яйца, сирене и кисело мляко в умерени количества. Ограничете рафинираната захар, бялото брашно и оставете червеното месо за специални  поводи. По отношение на алкохола, се позволява по една чаша хубаво червено вино на ден.

Не пропускайте огромното богатство от вкусни и полезни продукти, които ни дава лятото! Опитайте балансираният, питателен и лесен за следване Средиземноморски режим от д-р Недялкова!