Най-важното, което трябва да знаем за измерването на телесния състав

Най-важното, което трябва да знаем за измерването на телесния състав

Едно от първите и най-важни неща, които човек трябва да направи, когато иска да подобри здравето и външния си вид, е да разбере какъв всъщност е неговият телесен състав.

Знанието за това от колко мазнини, мускули и вода сме изградени, колко калории изгаряме в покой и как работи нашият метаболизъм, е от съществено значение за постигането на целта да имаме красиво и здраво тяло. Ако не знаем къде имаме дисбаланс, колкото и да тренираме, каквито и хранителни режими да спазваме, усилията ни биха били напразни, защото няма да бъдат това, от което действително имаме нужда, за да постигнем целта си.

Намаляването на теглото, изгарянето на телесните мазнини и натрупването на мускулна маса са препоръчителни не само за активно трениращи хора или професионални спортисти, но и за онази немалка част от населението, която страда от затлъстяване, наднормено тегло, а от там и от редица сериозни хронични заболявания.

За да проверим дали сме изложени на риск от затлъстяване, сме свикнали най-напред да изчисляваме нашия Индекс на телесната маса (ИТМ). Методът все още е сред най-използваните, но е факт, че има своите недостатъци. ИТМ е всъщност изчисление на базата на височината и теглото. Той не е измерване! Точно затова, при хора с повече мускулна маса или плътна костна структура, може да не бъде съвсем точен. И тук на помощ идва подробният анализ на телесния състав.

Какво представлява анализът на телесния състав и защо е важен?

Най-общо, това е метод на изследване с помощта на съвременна апаратура, който ни дава пълната информация за това от какво е изградено тялото ни и къде има дисбаланс. Телесният състав е общото количество мазнини, мускули, кости и вода в тялото. Анализът, извършен със специализирана апаратура, разкрива пропорциите на мастната маса и чистата маса на тялото ви. Мастната маса включва всички различни мазнини, докато чистата маса обединява мускули, кости, връзки, сухожилия, вътрешни органи – или всичко в тялото, което не е мазнина.

Подробният анализ на телесния състав ни дава детайлна информация за:

 • Процентът на мазнини в тялото 
 • Теглото на чистата мускулна маса
 • Теглото на мазнините в тялото
 • Колко калории изгаряме в покой
 • Индекс на телесната маса
 • Сегментно разпределение на мускулите и мазнините (в кои части от тялото са разпределени)
 • Общата вода в тялото
 • Основна скорост на метаболизма
 • Какво е препоръчителното изгаряне на мазнини/увеличаване на мускулна маса

Когато имате цялата подробна картина, лекуващите лекари, треньори, а и дори самите Вие, бихте могли с точност да определите:

 • Какво е актуалното Ви здравословно състояние
 • Какви са рисковете за здравето Ви
 • Какъв хранителен режим е подходящ за Вас, за да коригирате диспропорциите
 • На какви упражнения да наблегнете, за да изгорите телесните мазнини и да подобрите фигурата си

Експертите са категорични, че завишените нива на мазнини в тялото крият сериозен риск от появата на хипертония, диабет, сърдечни заболявания, заболявания на жлъчния мехур и редица други проблеми, пряко свързани със затлъстяването. Както знаем, затлъстяването придоби размерите на епидемия в световен мащаб, която засяга и възрастни, и деца. Именно това е една от причините измерването и редовното проследяване на телесния състав да бъде от ключово значение за здравето.

Важно е да направим уточнението, че „да си слаб“ не означава, че нивата на мазнини и мускули в тялото са в здравословни пропорции. Може и да не страдате от наднормено тегло, а индексът на телесната Ви маса да е в препоръчителните граници и въпреки това да имате завишени количества мазнини, недостатъчна мускулна маса и ниска костна плътност, например.

Натрупването на мазнини в тялото може да бъде подкожно или около органите (черен дроб, панкреас, бъбреци, черва, сърце). Когато са в умерени стойности, телесните мазнини подпомагат регулирането на температурата, хормоните, функцията на метаболизма, нивата на кръвната захар и др., но завишените им нива могат да бъдат опасни. Проблемът идва от това, че тяхното натрупване около органите уврежда работата им и увеличава риска от поява на диабет тип 2, сърдечни и онкологични заболявания, репродуктивни проблеми, хормонални нарушения и други сериозни състояния. Все още няма единодушно становище какво е здравословното количество телесни мазнини, но препоръките варират около 10-20% за мъжете и 18-28% за жените.

Количеството на чистата мускулна маса в тялото Ви е важен фактор за общото Ви състояние. Именно мускулите поддържат добрата стойка, подобряват мобилността, предотвратяват слабостта в напреднала възраст и допринасят значително за добрата хидратация, тъй като задържат вода много повече от мазнините.

Костната плътност и костната маса са друг важен елемент от състава на тялото. Ниските им нива също са показател за възможни здравословни проблеми или чести травми с напредването на възрастта. Причината е, че костната плътност намалява с годините, особено след менопаузата при жените, което води до състояния нато остеопения, прогресиращи в остеопороза, които се свързват с болки, дискомфорт и фрактури. Когато знаете, че имате подобен проблем, бихте могли да предприемете мерки като започнете упражнения с тежести, например. Те карат костите да се ремоделират и поддържат здравината им, а в съчетание със здравословна хранителна програма, богата на калций и витамин D, можете значително да подобрите състоянието си и да забавите тези процеси.

Обикновено стойностите на вода в тялото се променят с годините, но най-общо могат да варират между 45 и 75% от общото телесно тегло. Това прави водата един от най-важните елементи от състава на тялото ни. 2/3 от нея се съдържат вътре в клетките, а останалата 1/3 – извън тях. Водата в тялото ни отговаря за поддържането на вътрешната телесна температура, за метаболизма и усвояването на протеините, въглехидратите и останалите хранителни вещества. Тя пренася кислород към клетките, подпомага химичните процеси и производството на енергия, а освен това играе основна роля при очистващите процеси в организма като изхвърлянето на токсини и замърсители. Дехидратацията може да доведе до редица проблеми и дискомфорти, а дори и да бъде фатална в някои тежки случаи. Ето защо е важно да следите този показател. Освен това, количеството на вода в тялото резонира с това на чистата мускулна маса (която съдържа повече вода) и количеството телесни мазнини (които съдържат по-малко вода).

Какви са ползите от анализа на телесния състав?

Телесният Ви състав е преди всичко отражение на цялостното Ви здравословно състояние. Неговият подробен анализ е отправната точка за това как да промените ежедневните си навици, треноривъчния или хранителен режим, за да отговарят на Вашите индивидуални нужди.  

Балансирането на мазнини и мускули в тялото ще подобри здравето, фигурата и самочувствието Ви, ще имате повече енергия и тонус.

Способността да изгаряте повече калории и да изграждате мускули значително ще намали риска от диабет, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Ще започнете да се движите повече и по-лесно заради по-високите нива на енергия, а ако искате да отслабнете – ще можете да следите прогреса си най-точно именно с регулярни измервания на телесния състав.

Изследването е полезно и при хора, които са претърпели скорошна травма или се възстановяват от усложнения в сърдечно-съдовата система. Данните от анализа биха подпомогнали значително лекуващите лекари, когато прогнозират времето за възстановяване и определят терапията. Анализът не е препоръчителен за пациенти с електронни устройства в тялото.

Запишете час за измерване на телесния състав с InBody 230 на тел.: +359884135684

Чрез проследяване на състава на тялото Ви, можете да измервате напредъка си, да улавяте нежелани промени и да си поставяте постижими цели във времето.

Колко често да измервате състава на тялото си?

Най-общо се препоръчва такъв анализ да се прави три до четири пъти годишно. Въпреки това, измервания на телесния състав могат да се правят и по-често – в зависимост от Вашите нужди и цели, или от препоръите на лекаря Ви.  

За да определите колко често трябва да измервате състава на тялото си, вземете предвид слдното:

Ако Вашата цел е да подобрите здравословното си състояние чрез изгаряне на телесни мазнини, то е желателно да проверявате състава на тялото си на всеки 2-4 седмици.

Ако сте започнали нов хранителен режим или тренировъчна програма, обикновено са нужни около 4 седмици, преди да настъпят забележими промени в чистата мускулна маса и телесни мазнини.

Ако дългосрочната Ви цел е да задържите сегашната си форма, то измерване няколко пъти годишно ще бъде достатъчно.

Когато планирате последващи измервания на телесния състав, е добре да се придържате към уреди, които работят на еднакъв принцип. Така ще избегнете неточност или изкривяване на резултатите си.

В дългосрочен план измерването на телесния състав е отличен показател за това кои методи и режими са подходящи за постигане на целите Ви. Използвайки данните от този точен и задълбочен анализ, Вие и Вашият лекар или треньор бихте могли много по-прецизно и лесно да изграждате и променяте Вашата стратегия за здраве и добър външен вид.

В кабинета на д-р Недялкова можете да направите своя подробен анализ на телесния състав с InBody 230 – един от най-съвременните и прецизни уреди за измерване.
Запишете час на тел.: +359884135684