Камъни в жлъчката – какъв тип хранене води до появата им и коя диета предпазва от усложнения?

Камъни в жлъчката – какъв тип хранене води до появата им и коя диета предпазва от усложнения?

Образуването на камъни в жлъчката е хронично състояние, което засяга жлъчния мехур и жлъчните пътища. Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) може да протече безсимптомно, но може и да предизвиква силни оплаквания у пациентите. Сред най-честите са тежест и жлъчни колики, които водят до пристъпи. Усещат се предимно в дясната и средната горна част на корема, гърба и рамото и могат да създадат дискомфорт, който трае от няколко минути до няколко часа. Коликите възникват при преминаването на камъните през протока на жлъчния канал.

По-малко характерни за холелитиазата са симптоми като висока температура, потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията.

Жлъчнокаменната болест е състояние, което не бива да се подценява от пациентите, тъй като може да доведе до сериозни усложнения. Такива са например остро възпаление на жлъчния мехур, холецистит, остро възпаление на вътречернодробните и извънчернодробните жлъчни пътища, запушване на жлъчните протоци от камъни и дори рак на жлъчния мехур.

Холелитиазата е пряко свързана с хранителния режим. Сред най-честите причини за заболяването са:

 • консумацията на богати на холестерол храни (месо, яйца, животински мазнини)
 • ендокринни нарушения като диабет и хипотиреоидизъм
 • хронични възпаления на жлъчния мехур и жлъчните пътища

Полезно

Камъните, които се образуват в жлъчката, биват два вида – холестеролови и билирубинови. Образуването им е пряко зависимо от диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри. Излишъкът от животински протеини и животински мазнини, липсата на диетични фибри и консумацията на мазнини от наситени, а не от ненаситени източници, са сред основните хранителни рискови фактори за развитие на камъни в жлъчката.

Обострянето на симптомите и жлъчните кризи възникват предимно след грешки в диетата -най-често след преяждане, консумация на тлъсти, мазни меса, пържено, шоколад, газирани и алкохолни напитки.   

Диетите с изразен йо-йо ефект, без траен резултат по отношение на теглото (многократно умишлено отслабване и неволно връщане на теглото), увеличават вероятността от холелитиаза.

Много нискокалоричните диети (< 800 kcal/ден) повишават риска от камъни в жлъчката, въпреки че обяснението за това остава неясно.

Как да се храним, за да намалим риска от камъни в жлъчката?

Намалете риска от камъни в жлъчката с диета, богата на фибри и витамини и бедна на животински мазнини

Придържайте се към диети на растителна основа. Както животинските мазнини, така и животинските протеини могат да допринесат за образуването на камъни в жлъчката. Вегетарианците имат по-нисък риск от камъни в жлъчката в сравнение с невегетарианците, защото тяхната диета е с високо съдържание на фибри и осигуряват мазнини главно в ненаситените им форми. Освен това, приемът на плодове и зеленчуци може да представлява част от тази защита. Именно консумацията на обилни количества плодове и зеленчуци се свързва с намаляването на риска от отстраняване на жлъчката – холецистектомия.

Приемайте витамин С чрез храната. Той се намира в растенията, отсъства в месото и предпазва от образуването на камъни в жлъчката. Затова при хората, които приемат мазнини предимно от растителни източници, рискът от развитието им намалява.
Изключение правят трансмазнините – частично хидрогенираните растителни масла, често използвани в закуски и пакетирани десерти (като палмово масло, маргарин и т.н.). Тяхната консумация повишава риска от поява на камъни в жлъчката. 

Заменете рафинираната захар и рафинирани нишестета с храни с високо съдържание на фибри. Това също може да предотврати образуването на камъни в жлъчката.

Поддържайте теглото си в здравословни граници. При жените с индекс на телесната маса (ИТМ)  ≥ 30 kg/m2 рискът от жлъчнокаменна болест е два пъти по-голям отколкото при тези с ИТМ < 25 kg/m2. Същата степен на риск съществува и за мъже с ИТМ ≥ 25 kg/m2, в сравнение с ИТМ < 22,5 kg/m2. Рискът от поява на камъни в жлъчката нараства с увеличаване на теглото.

Как да намлите мазнините и рафинираната захар в диетата си?

 1. 1. Опитайте да избягвате преработени храни и приготвяйте храната вкъщи. Избирайте продукти без етикет или с максимално прост етикет, когато е възможно. Това ще Ви помогне да контролирате мазнините, солта и рафинираните захари и нишестета.
 2. 2. Четете етикетите и НЕ взимайте продукти с високо съдържание на мазнини (17,5 г или повече мазнини на 100г).
 3. 3. Заменете част от състава на традиционните ястия със зеленчуци и варива. Например, мусаката да се направи с половината количество месо, като се добавят боб и гъби, или половината картофи да се заменят с тиквичка, карфиол или друг зеленчук.
 4. 4. Използвайте маслен спрей, когато готвите, или избършете допълнителната мазнина с хартиена кърпа. Подсушвайте салатите от водата добре. Може да ползвате спрей за овкусяването им, така ще са овкусени по-добре с по-малко мазнина.
 5. 5. Отмервайте мазнината, когато готвите, вместо да я наливате. Стандартната препоръчителна мярка е около една чаена лъжичка на човек.
 6. 6. Опитайте се да използвате мазнина/зехтин в храната само, когато е абсолютно необходимо. Ако готвите месо, което е полепнало по тигана, малка капка вода може да ви помогне, вместо да добавяте повече мазнина. Мазните риби като сьомга и скумрия също не изискват допълнително мазнина за приготвянето им. Сложете ги първоначално в сгорещен тиган, а после го намалете. Може да печете всичко върху хартия за печене – така храната няма да залепва, въпреки че не ползвате мазнина.
 7. 7. Не купувайте готови сосве и дресинги. Направете свои собствени като използвате нискомаслено кисело мляко, сок от лимон/лайм и билки, мед, горчица, ябълков оцет, пипер и т.н.
 8. 8. Отстранете (до колкото в възможно) видимите мазнини и кожа от месото и изберете по-постни парчета месо.
 9. 9. Премахнете мазнината от горната част на супи, чорби, гювечета и яхнии.
 10. 10. Вместо да пържите храната, може да я изпечете на фурна, грил тиган, да я изпечете на скара или да ползвате уред за готвене с горещ въздух (еър фраер).