Как да се храним при гастрит и язва и какво да не ядем?

Как да се храним при гастрит и язва и какво да не ядем?

Полезни съвети, които ще облекчат симптомите

Гастритът и язвата са заболявания на стомашната лигавица, които засягат все повече хора по света. Причини за това можем да открием в забързаното ежедневие, стреса и консумацията на “бързи” и (в повечето случаи) некачествени храни, до които прибягваме заради липса на време. Неправилното хранене, употребата на алкохол и различни болкоуспокояващи обикновено също влошават симптомите на хората, страдащи от гастрит или язва.

Какво представляват гастритът и язвата?

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, чиито характерни симптоми са подуване и парене на стомаха, киселини, гадене, повръщане, газове. Най-често те се проявяват след консумация на пикантни и кисели храни, алкохол, медикаменти. Острата фаза на това състояние може да продължи до 2-3 седмици, а липсата на лечение и адекватен хранителен режим могат да го превърнат в хронично, с чести обостряния.

Язвата е “очакваното продължение” на гастрита, което засяга почти 10 на сто от хората по света. Наблюденията показват, че болшинството от пациентите с язва преди това са страдали от гастрит. Това е рана на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, която може да бъде и кървяща. В много от случаите, нейното нелекуване може да доведе и до поява на онкологично заболяване. Хората с язва имат същите симптоми като при гастрит, но неразположенията са значително по-силни и отшумяват много по-бавно. В повечето случаи язвите успяват да се затворят с правилна профилактика и лечение, изградени на базата на правилно хранене и балансирано меню.

В следващите редове Ви предлагам да се запознаете с

Храните, които могат да раздразнят стомаха и да влошат гастрита:

 • кисели храни като домати и някои плодове
 • fast food
 • пържени храни
 • някои плодови сокове
 • пикантни храни
 • мазни храни
 • чай
 • алкохол
 • газирани напитки
 • кафе

Всички те могат да влошат възпалението на стомашната лигавица, затова препоръчвам да ги избягвате, заедно с храните, за които сте забелязали, че обострят състоянието Ви. Това е особено важно и когато става въпрос за хранителни алергии и непоносимости.

Затова е добре да имате предвид следните

Храни и напитки, които облекчават симптомите при гастрит и язва:

 • храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци
 • храни с ниско съдържание на мазнини като риба, постно месо и зеленчуци
 • храни с ниска киселинност, включително зеленчуци и боб (ако Ви понася добре)
 • негазирани напитки
 • напитки без кофеин

Важно!

Най-важната стъпка при лечението на гастрит е на първо място от диетата Ви да се премахне всичко, което дразни стомашната лигавица.

Спрете преработената, пържената и “бързата” храна

При много пациенти с гастрит симптомите се влошават, когато ядат високопреработени храни, пържено, горещи и пикантни храни. В някои случаи диетата с много фибри – кафяв ориз, пълнозърнесто брашно и много зеленолистни, може също да влоши симптомите. В тези случаи е удачно да консумирате бял хляб, ориз и картофи и да изключите бобовите храни.

Когато сте наясно със състоянието си, е добре да имате предвид, че рискът острите фази да се появят отново е голям. За да не стигате до усложнения, е от изключително значение да водите здравословен живот, особено що се отнася до храненето.

Освен това е полезно да знаете, че:

Честото приемане на обикновени болкоуспокояващи лекарства, включително аспирин и ибупрофен, може да допринесе за развитието на гастрит. Опитайте се да намалите приема на такива лекарства без рецепта, като вместо това преминете към естествени лечения, когато е възможно.

Някои форми на гастрит се причиняват от честата употреба на алкохол или пък от пиене на голямо количество за кратък период от време.

Температурата на храната също е от значение. Твърде горещите или студени храни и напитки засилват дискомфорта при някои пациенти.  

Вследствие на гастрита е възможно да възникнат някои дефицити, затова се консултирайте с лекуващия Ви лекар за възможен дефицит на желязо, витамин В12, витамин Д, както и на други витамини и минерали. В някои случаи към терапията Ви може да се добави и пробиотик.

Какво може да Ви помогне при гастрит и язва?

 1. Консумирайте минимално количество опаковани и преработени храни, които са с високо съдържание на консерванти.
 2. Заменете преработените храни с повече пресни продукти (особено зеленчуци и плодове).
 3. Избягвайте сладките напитки и пийте 8 или повече чаши вода на ден.
 4. Хранете се с по-малки порции, но по-често, вместо да имате само едно до две големи хранения на ден. Можете да хапвате на всеки два до четири часа, например. Не пропускайте закуската. Опитайте да направите последното си хранене поне 3 часа преди лягане.
 5. Дъвчете храна бавно и добре.
 6. Следете симптомите си, за да разберете по-добре какъв ефект имат алкохолът, кофеинът, доматите, чаят, цитрусовите плодове, млечните продукти, ментата и черен/червен пипер и как влияят на храносмилането Ви. Пушените и сушени меса също могат да раздразнят стомаха Ви.
 7. Елиминирането на алкохола може да помогне за облекчаване на симптомите, защото той дразни стомашната лигавица и прави контакта с храносмилателните сокове по-болезнен.
 8. Премахнете или ограничете употребата на лекарства без рецепта.
 9. Намалете стреса до минимум. Понякога гастритът се причинява или обостря именно от прекомерното напрежение, на което сме подложени в ежедневието си.
 10. Не се преуморявайте.

Комбинацията от всички изброени дотук съвети, балансът в храненето и начина на живот са ключови не само при справянето със стомашните инфекции, но играят и основна роля за поддържането на оптималната функция на имунната система. И все пак, ако дискомфортът Ви продължава дълго, не отлагайте консултацията със специалист, който да определи подходящите за Вас профилактика и лечение.