Как да избегнем камъни в бъбреците с правилно хранене?

Как да избегнем камъни в бъбреците с правилно хранене?

Как да избегнем камъни в бъбреците с правилно хранене?

Бъбречнокаменната болест (нефролитиаза) е най-често срещаното бъбречно заболяване. Въпреки, че неговият произход не е категорично изяснен, специалистите се обединяват около мнението, че появата му се дължи на неправилната обмяна на веществата. Причините за това са или спецификата на отделния организъм, или неправилното хранене на пациентите.

Именно по тази причина една от първите препоръки, които се дават за превенция или лечение на камъни в бъбреците, е промяна на хранителния режим.

Причините за образуване на камъни в бъбреците, са комплексни. Сред рисковите фактори могат да бъдат:

 

 • Метаболитни нарушения
 • Неблагоприятна околна среда, климат и географско положение
 • Професия
 • Пол
 • Възраст

Смята се, че хората, които живеят в по-горещи райони, страдат от бъбречнокаменна болест по-често. Това се дължи на интензивното изпотяване, причинено от жегите. Същото се отнася и за хората, работещи при повишени температури.

Мъжете страдат от камъни в бъбреците до 3 пъти по-често от жените, а по отношение на наследственото предаване на заболяването, то се среща при най-малък процент от случаите и по-скоро се дължи на еднаквия бит и хранителни навици в едно семейство, отколкото на генетична предразположеност.

Затова можем да кажем, че профилактиката и превенцията на заболяването (както и на много други болести) са само в наши ръце. Добре е да се придържаме към здравословен режим на хранене, за да намалим рисковете от поява на камъни в бъбреците. Ако пък вече имате образувани такива, то промяната в диетата Ви трябва да настъпи незабавно. Ето как:

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да избегнете образуването на камъни в бъбреците, е да пиете много вода всеки ден. Това ще Ви помогне да уринирате често, за да избегнете натрупване на калций или пикочна киселина.

Загубата на вода чрез изпотяване, независимо дали се дължи на физическа активност или просто от горещината на лятото, може да доведе до по-малко производство на урина. Колкото повече се потите, толкова по-малко ще уринирате, което позволява на минералите, причиняващи камъни, да се утаят и отложат в бъбреците и пикочните пътища.

Уверете се, че сте приели достатъчно течности, особено когато правите упражнения или дейности, от които много се изпотявате. Трябва да пиете 2-3 литра течност или 8-12 чаши на ден, за да уринирате достатъчно. Говорете с личния си лекар за точното количество вода, което е най-добро за Вас, тъй като прекаляването също може да бъде рисково. Опитайте се да избягвате газирани напитки (особено тези с високи количества фруктоза), подсладен студен чай, кола.

 

 

Какъв вид диета се препоръчва за предотвратяване на камъни в бъбреците?

Няма единен диетичен план за предотвратяване на нефролитиаза. Добре е най-напред да знаете какъв вид камъни в бъбреците образувате и да изградите менюто си на тази база.

Ето някои препоръки според видовете камъни в бъбреците:   

 

При калциеви оксалатни камъни (най-често срещаният вид)

Оксалатът се намира естествено в много храни, включително плодове и зеленчуци, ядки и семена, зърнени храни, бобови растения и дори шоколад и чай. Заради високите нива на оксалат и ако образувате този вид камъни, е добре да ограничите приема на храни като:

 

 • Фъстъци
 • Ревен
 • Спанак
 • Цвекло
 • Манголд
 • Шоколад
 • Сладки картофи

Комбинирайте оксалатните храни с храни, богати на калций. Такива са прясното и киселото мляко, сиренето, изварата, йогуртът и други. Оксалатът и калцият от храните са по-склонни да се свързват един с друг в стомаха и червата, преди да навлязат в бъбреците, което ще намали вероятността от образуване на камъни.

Въпреки че калцият не е враг, негативната нагласа към него е тенденция. Това най-вероятно се дължи на името му и погрешната асоциацията, че калцият е основната причина за калциево-оксалатните камъни. Всъщност, това не е така и диета с ниско съдържание на калций може да увеличи шансовете за развитие на камъни в бъбреците.

Затова: Не намалявайте калция в храната си! Препоръчителният прием за предотвратяване на калциеви камъни е 1000-1200 mg на ден (препоръчват се 3 порции млечни продукти на ден, за да изядете нужното количество).

Диетата с високо съдържание на натрий обаче, може да увеличи шансовете за развитие на камък в бъбреците. Внимавайте за многобройните източници на “скрит” натрий, каквито са консервираните или преработени храни, както и приготвените в ресторант ястия.

Можете да ограничите натрия като наблегнете на пресни храни, в които той е с ниско съдържание. Това ще намали изтичането на калций в урината и ще подобри показателите на кръвното Ви налягане, особено, ако страдате от хипертония.

 

При камъни на пикочната киселина (друг често срещан вид)

Високият прием на пурини води до по-голямо производство на пикочна киселина, което увеличава киселинното натоварване на бъбреците. По-високото отделяне на пикочна киселина води до по-кисела урина, което на свой ред улеснява образуването на камъни от пикочна киселина. Затова избягвайте храни, които съдържат много пурини, каквито са:

 

 • Червено месо и дивеч
 • Меса от органи (като мозък, бъбреци, сърце и черен дроб)
 • Миди, стриди, скариди, аншоа
 • Някои риби
 • Бира и алкохол
 • Сосове на базата на месо

Препоръчително е Вашият здравословен хранителен план да включва предимно зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Ограничете подсладените със захар храни и напитки, особено тези, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Ограничете алкохола, защото може да повиши нивата на пикочната киселина в кръвта и избягвайте краткосрочни диети по същата причина.

Намаляването на животински протеини и яденето на повече плодове и зеленчуци ще помогне за намаляване на киселинността на урината, а това може да помогне за намаляване на риска от образуване на камъни от пикочна киселина.

Източници

1.https://www.uhcw.nhs.uk/download/clientfiles/files/Patient%20Information%20Leaflets/Surgical%20Services/Urology/119200_Dietary_advice_for_kidney_stones_(1282)_-_july2019.pdf
2.https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0024/151863/renal_kdnystones.pdf
3. https://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721
4.https://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-kidney-stones-and-your-diet.pdf