Изготвяне на хранителен режим

За какво ще Ви помогне хранителният режим?

Подходящият хранителен режим може да Ви помогне не само да постигнете желаното тегло, но и да подобрите симптомите си при различни нарушения. Храненето е от значение за общото ни здравословно състояние.

Загубата на тегло може да Ви предпази от сериозни заболявания и нарушения (захарен диабет тип 2, метаболитен синдром, артериална хипертония, нарушена липидна обмяна, сърдечно-съдови заболявания).

Има много твърдения, че с правилен режим могат да се подобрят симптомите при автоимунни заболявания и други ендокринни нарушения.

Трябва ли да приемам добавки?

В много случаи те не са необходими и може да си набавите всичко нужно с храната. При хранителен дефицит, определени заболявания, които се свързват с нарушено усвояване на веществата, както и при рестриктивни диети, които изключват определени групи храни, най-вероятно ще имате нужда от добавки.

На пазара срещаме много хранителни добавки и “вълшебни” хапчета, които са с неясен ефект и обещават чудеса. Понякога те крият сериозни рискове за здравето. Обаче има и такива с доказани благоприятни ефекти. Например наскоро се доказа ефекта на добавките с канела по отношение на кръвната захар. Това не означава, че тя заменя диетата или медикаментозната терапия, а че може да помогне за по-добри резултати.

При избора на подходящите добавки трябва да се вземат предвид много фактори (активни съставки, концентрация на веществата, формата им, бионаличност, помощни вещества и др.). Водещото е те да са безопасни.

Как да изберете най-добрият хранителен режим за Вас?

Затрупани сме от информация за последните тенденции при диетите, различни хранителни протоколи, препоръки за разпределение на макроси, за значение на микроелементите, за периоди на гладуване. Това понякога може сериозно да затрудни пациентите при изборът им на оптимално за тях решение.

Науката напредва, но не е достатъчно бързо. За голяма част от проучванията се изискват време и сериозни ресурси. Въпреки че постоянно излизат нови данни, теории и препоръки, не винаги има достатъчно информация по определен въпрос. Както и невинаги има категоричен отговор. Всичко е строго индивидуално. Тук е мястото на лекаря, с когото да обсъдите нещата.

Как процедирам при изготвянето на хранителен режим?

Ще Ви предложа варианти на диетични режими, като Ви запозная с плюсовете и минусите. Вие ще вземете решението си спрямо това.

В моята практика пациентите също трябва да положат усилия. Необходимо е да си водят дневник и да попълнят въпросник.

Другото важно нещо е търпението. Доброто здраве е дългосрочна цел и се постига бавно. При необходимост, ще Ви бъдат изписани подходящи медикаменти. Но храненето и двигателният режим са в основата на цялостната промяна, независимо от съпътстващия здравословен проблем.

Ще се опитам да Ви преведа през тази лавина от информация и заедно да намерим най-доброто и безопасно решение, което работи за Вас.

Изпрати запитване